MUSKİ Katılımcı Bütçe Toplantıları’nın Beşincisini Fethiye ve Seydikemer’de Gerçekleştirdi
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MUSKİ), 2026 yılı bütçesini halkın katılımıyla hazırlamak amacıyla düzenlediği Katılımcı Bütçe Toplantıları’nın beşincisini Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde gerçekleştirdi.

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MUSKİ), 2026 yılı bütçesini halkın katılımıyla hazırlamak amacıyla düzenlediği Katılımcı Bütçe Toplantıları’nın beşincisini Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde gerçekleştirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2026-2029 yılı stratejik planının, halkın katılımıyla hazırlanması amacıyla ‘Katılımcı Bütçe Toplantıları’ düzenleniyor. 1 Temmuz tarihinde Milas ilçesinde başlayan toplantıların Menteşe, Kavaklıdere, Yatağan, Marmaris, Ortaca, Dalaman’ın ardından Seydikemer ve Fethiye İle birlikte 9’uncusı yapıldı.
Toplantıya, MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül’ün yanı sıra; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Karaca: “Fethiye’nin geleceği için stratejik plan şart”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, ilçede yaz sezonunda artan nüfusa rağmen herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, bu başarıda tüm kurumların hızlıca aldığı önlemlerin büyük payı olduğunu vurguladı. Yaz aylarında nüfusun 1 milyona ulaştığını belirten Karaca, bu artışın sürdürülebilir şekilde yönetilebilmesi için 5 ve 10 yıllık stratejik planların mutlaka hazırlanması gerektiğini ifade etti. Başkan Karaca, “Aldığımız hızlı tedbirlerle bugün Fethiye’nin her köşesi yerli ve yabancı turistlerle dolu olmasına rağmen ciddi bir problem yaşamıyoruz. Bu başarı, tüm kurumlarımızın zamanında ve koordineli şekilde hareket etmesi sayesinde oldu. Hepinize emekleriniz için teşekkür ediyorum.
Ama şunu da çok net ifade etmek isterim: Fethiye artık günü kurtaran çözümlerle yönetilemez. Nüfusumuz her geçen gün artıyor. Şu an 500-600 bin seviyelerini gördük, bayramlarda ise 1 milyonu aşıyoruz. Bu nedenle mutlaka ve mutlaka 5 yıllık, 10 yıllık stratejik planlar yapmamız gerekiyor.
Daha önce MUSKİ ile yaptığımız toplantılarda Saklıkent ve Ören bölgesindeki su kaynakları için uzun vadeli planlar hazırlandığını öğrenmiştik. 41 mahallemizi kapsayan çalışmalar yapıldı. Hatta bu suyun Göcek’e kadar ulaştırılmasıyla ilgili planlamalar olduğunu da memnuniyetle dinledik. Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde, farklı mahallelerde altyapı projelerine başladık ve önümüzdeki 3-3,5 yıl içerisinde bu yatırımları tamamlamayı hedefliyoruz. Üstyapı konusunda da Fethiye Belediyesi olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.
Başkan Aras: “Muğla’yı çocuklarımıza yaşanabilir şekilde bırakmak istiyoruz”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fethiye ve Seydikemer'de düzenlenen Katılımcı Bütçe Toplantıları’nda bölgenin ihtiyaçlarını birlikte planlamanın önemine dikkat çekti. Aras, görevde olduğu dönemde Bodrum Belediyesi'nde de benzer bir anlayışla, tüm yatırımları muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve kamu kurumlarıyla istişare içinde hayata geçirdiklerini belirterek, aynı katılımcı anlayışı Fethiye’de de sürdüreceklerini vurguladı.
“Beş Yılda 58 Milyarlık Yatırım Planlıyoruz”
Başkan Aras, MUSKİ eliyle önümüzdeki beş yıl içerisinde Muğla genelinde yaklaşık 58 milyar liralık yatırım öngördüklerini açıkladı. Bu yatırımın çok önemli bir kısmının altyapı, arıtma ve çevre projeleri olduğunu belirterek, “Bugün sizlerden aldığımız bilgilerle bu yatırımların yönünü birlikte belirliyoruz. Bütçemizi şeffaf, hesap verebilir ve doğru yönetmek en büyük önceliğimiz.” dedi.
“Muğla, maden tehdidi altında”
Muğla’nın kültür, turizm ve tarım kenti kimliğinin tehdit altında olduğunu ifade eden Başkan Aras, maden faaliyetlerinin doğayı, suyu ve tarım alanlarını yok edecek şekilde değil, sürdürülebilir ve kontrollü şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle 58 köyün bu faaliyetlerden doğrudan ya da dolaylı etkileneceğini belirtti.
“Fethiye Körfezi için hep birlikte çalışmalıyız”
Fethiye Körfezi’nin çevresel tehditlerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Aras, sadece atık sular değil, tarımsal ilaçlamalar, gübreleme, balık çiftlikleri ve plansız yapılaşmanın da körfezi kirlettiğine dikkat çekti. “Fethiye’de eski teknolojiyle çalışan bir arıtma tesisi artık olmamalı. Her mahallede arıtma tesisi olmalı. Ama körfezi temiz tutmak yalnızca bizim değil, DSİ, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi tüm kurumların görevidir. Biz iş birliğine hazırız” dedi.
“Turizm ve tarıma destek için su tarifelerinde iyileştirme”
Ahmet Aras, sürdürülebilir turizmi desteklemek için çevreye duyarlı, sertifikalı işletmelere su tarifelerinde indirim uygulaması başlatacaklarını duyurdu. Ayrıca tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için de yeni bir fiyat düzenlemesi yapılacağını, kararın pazartesi günü alınacağını belirtti. Aras, “MUSKİ eliyle özellikle turizm sektöründen gelen su tarifesi şikâyetleri üzerine bir çalışma başlattık. Bu kapsamda sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip işletmelere kademeli olarak indirimli su tarifesi uygulayacağız. Sertifikanın çevre ve iklim duyarlılığı düzeyine göre, işletmelere üç farklı indirim seviyesi sunulacak. Yani ne kadar çevreci ve yeşilseniz, o kadar fazla destek alacaksınız.” dedi.
“Su tasarrufu yapan yaşlılara %50 indirim”
Başkan Aras, sosyal destek politikaları kapsamında yalnız yaşayan yaşlılar ve düşük su tüketimi yapan vatandaşlar için de 5 ton altı tüketimlerde %50 su indirimi uygulanacağını açıkladı. Başkan Aras, “Son olarak, yalnız yaşayan ileri yaştaki vatandaşlarımızın su tüketimini teşvik etmek amacıyla da önemli bir adım atıyoruz. Aylık 5 tonun altında su tüketenler için yüzde 50 indirim uygulanacak. Çünkü biliyoruz ki ne kadar az tüketirsek, o kadar çok koruruz. Biz bu anlayışla suyu tasarruflu kullanan herkesi desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.



